Seiklus nr. 5. Rahvusromantika Ants Laikmaa moodi.

 

Te ju teate seda väga-väga romantilist rookatusega villat, mille sissepääs on kaunistatud sammastega ja mis tundub varjavat salapärast ja meelikõditavat sisemust?

Nii see tõesti on, ja tegu on kunstnik Ants Laikmaa enda kujundatud elamuga Taebla kandis, kus praegu asub majamuuseum ja külastuskeskus, korraldatakse teatrietendusi ja õpitubasid. 

Jällegi on autoinimestel vaja vaid sõita kultuuripärandit tähistava sildini ja keerata (vasakule või paremale, oleneb, kummalt poolt tulla) Laikmaa teele. Bussiga tulijad aga võivad sattuda kimbatusse nagu mina, kuna Google´i kaardirakendus näitab maja asukohta endiselt valesti, juhatades täielikku padrikusse keset eikellegimaad natuke Taeblast edasi. Tegelikult on vaja maha tulla mitte Taeblas, vaid Laikmaa peatuses. Siis oletegi teeotsal. 

Kuna meie eksisime ära ja kõndisime küll mööda Männi teed inimeste suvemajade vahel, küll mööda mättaid ja lõpuks mööda põldu metsa vahele valesti kaardile märgitud punkti otsides, siis pidi murutraktoriga metsarajal popsutav kohalik vanamees meid lõpuks õigele teele juhatama. Säh sulle Google´i kaardid, usaldage kohalikke. 

Ants Laikmaa memuaarid kirjeldavad, kuidas vanasti, kui rong veel Haapsalu vahet käis, sai kunstnik kodu juures enne peatust maha hüpata ja seejärel oli tal oma ukseni veel 100 meetrit minna. Raudtee asus aga teisel pool, mitte seal, kust jookseb maantee. 

Esimesel korrusel asub Laikmaa elulugu tutvustav muuseumituba. teisel korrusel asuvad maaliateljee ja eluruumid ning laikmaa armastatutele pühendatud tuba. neid oli tal muidugi palju, nii et võibolla lähevad mul nimed sassi. 
Juba vanemas eas kiindus Laikmaa 18-aastasesse tütarlapse, kellest maalis ka portree. 

... ma tõesti vahel ei tea, mida meestest arvata. 

Võimalik, et peate sõitma 2 bussiga: kõigepealt Tallinn-Haapsalu liinil Taeblasse ja sealt bussiga nr 22 Laikmaa peatusse. Maakonnabussid on tasuta. Lahke bussijuht lepib ehk ka "nõudmisel" peatusega, aga parem juba kindel olla. Pealegi saate siis Taeblas ära vaadata jõe ja silla, mille juures Laikmaa perekond koos küllasõitnud sõpradega pilti teha armastas. 





Lisaks muuseumile saab jalutada teadlikkuse ja täpsusega kujundatud pargiradadel, mille kõrval hea õnne korral võib kasvamas leida 8 sorti kohalikke orhideesid, muuhulgas pildilolev hallkäpp, aga ka kaunis kuldking. 

Ühe pargitee, kuuskedega palistatud allee lõpus asub ka kunstniku rahupaik. 

Kõik siin ümbruses on rahulik ja pastelne nagu Laikmaa maalid ning portreed, kuid samas väljendab sisemist kirge ja otsinguid iseendas. Omas maailmas, nagu tõeline kunstnik. Ükskõik mida teised arvavad. 






Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Odini kalmukünka saar Odensholm.

Seiklus nr. 4. Viiralti tamm.